Innan du bestämmer dig för ett kakel måste du ta hänsyn till det tänkta användningsområdet. Kakel används inomhus som exempelvis väggbeklädnad och inte till golv. Även om den keramiska plattan är slittålig lämpar den sig inte till golv eller finnas ute. Kakelplattans glaserade yta kan lätt bli ful och repig, kakelplattan är porös, vilket gör att plattan kan spricka. I regel är kakelplattan inte heller lika vattenresistent som klinker och granit-keramik.

Beroende på hur ditt rum ser ut kan plattor i olika format passa. Att välja kakel i rätt format kan göra stor skillnad för att skapa snygga badrum, vardagsrum eller kök.
Om du har lågt i tak kan vi rekommendera att sätta en rektangulär kakelplatta på höjd, vilket gör att rummets höjd uppfattas som högre. Placerar du kakelplattan istället liggandes i ett långsmalt rum kommer det uppfattas som ännu smalare.
Att välja matt eller blank glasyr är också något som ni måste beakta, funktionsmässigt är det ingen direkt skillnad, men kakel är känt för att vara estetiskt. Både matt och blank glassyr är lättskötta. Ett högblankt kakel kan göra att ett rum uppfattas som mer levande och större. Väljer du det matta kaklet kan det uppfattas som mer lugnande.
Mönstrat kakel sätts numera ofta också i så väl torrutymmen som våtutrymmen. Mörka väggar mot ljust golv och tak kommer exempelvis få rummet att kännas högre.

Fogmassa är lätt att blunda för, men fogmassa gör verkligen skillnad också. Fogbredden kan skilja sig åt mellan olika plattor.

Klinker Skåne

Mediterraneokakel.com kan alla materialen, som högblanka kakelplattor, hamrade ytor, rå cement, träklinker, calcattamarmor, carraramarmor och klinker som liknar marmor. Du kan få koll på olika mönster som handritade kakelplattor eller hundtandsmönster. Klinker finns även i så oändligt många färger och färgkombinationer, exempelvis som naturfärger, teracotta, beige, självklart finns det medelhavsfärger och grafiska mönster också.

 

Hur tillverkas kakel och klinker?

Keramik är härledda från en blandning av naturliga ämnen, inklusive lera och sand. Kisel och syre bestämmer egenskaperna på keramiken. Ämnena värms upp mellan 900 till 1400 ° C. Till exempel närvaron av järn i silikatet orsakar en röd-orange färg.

Skillnaden kakel och klinker

Den huvudsakliga skillnaden mellan kakel- och klinkerplattor är att klinker med sitt tätare gods har bättre hållfasthetsegenskaper och större beständighet mot olika påverkningar såsom avnötning, frost, kemikalier etc.

Kommentarer