Blog

6 Articles
Taklister – dekoration och funktionella

Taklister – dekoration och funktionella

by xttb

Lister hjälper till att skydda taket från skador och slitage. Taklister kan tillverkas av en mängd olika material, bland annat trä, gips, sten och till och med metall. Det finns många olika stilar av taklister, så du borde kunna hitta en som passar ditt hems stil. 

Om du letar efter ett prisvärt sätt att förbättra utseendet på ditt hem kan du överväga att lägga till taklister. Med lite tid och ansträngning kan du skapa ett vackert och unikt rum som dina vänner och familjemedlemmar kommer att avundas dig.

Taklister kan användas för att framhäva ett rums egenskaper eller för att dölja brister. Om du till exempel har lågt i tak kanske du vill använda högre lister för att få rummet att verka större. Om du har ett rum med udda form kan du använda taklister för att skapa en illusion av symmetri. Du kan till och med använda dem för att skapa intresse i ett rum som annars är ganska enkelt.

Taklister finns i en mängd olika stilar och material. Du kan hitta dem i enkla, klassiska mönster eller i mer genomarbetade, moderna stilar. Det finns till och med några som är gjorda för att se ut som konstverk. Oavsett vilken stil du har bör du kunna hitta taklister som passar in i ditt hems inredning.

Rummets storlek

När du väljer taklister ska du tänka på rummets storlek. Om du har ett litet rum kanske du vill välja en enklare design. Om du har ett stort rum kanske du vill överväga en mer genomarbetad design. Kom ihåg att taklister inte bara är till för utseendet; de kan också användas för att skydda taket från skador.

Taklister kan installeras av en yrkesman eller så kan du göra det själv. Om du väljer att installera dem själv, se till att du följer tillverkarens instruktioner noggrant. Det är också en bra idé att låta någon hjälpa dig om du inte är säker på dina förmågor.

Med så många alternativ bör du kunna hitta taklister som passar in i ditt hems inredning och ger både funktion och skönhet.

Sätta dit en taklist

Du behöver några verktyg och material för att sätta dit en taklist. Du behöver en såg för att såga träet, en borrmaskin för att göra hål för spikarna och en hammare för att slå fast spikarna. Du behöver också lite sandpapper för att jämna ut träets kanter.

För att montera en taklist måste du först mäta området där du vill montera den. Använd sedan en såg för att såga träet i rätt storlek. Använd sedan en borrmaskin för att göra hål för spikarna. Slutligen använder du en hammare för att slå in spikarna på plats. Senare kan du använda sandpapper för att jämna ut eventuella ojämna kanter.

Tips på hur du väljer rätt badrumskakel

by xttb

Låt oss bjuda på några enkla tips som hjälper dig att begränsa dina val. Dessa tips går att applicera på mindre så som större badrum och bör vara en bra guide för vad du ska prioritera och varför.

1. Välj först ut det kakel som du verkligen vill ha

Vanligtvis när man startar igång ett projekt som en badrumsrenovering, har man ofta redan idéer om vilket kakel man vill använda. Ibland är det ett riktigt speciellt eller unikt kakel, så som mosaik kakel, och ibland är det så enkelt, att du väljer rektangelformade plattor som är vita med lite robust yta.

Hur som helst, använd dina idéer och tankar du har kring kakel och se det som en utgångspunkt för annat kakel du ska välja senare. Ibland har man ett kakel som golvkakel, medans väggarna kan innebära ett annat kakel med annan färg för att få till lite kontraster.

2. Håll dig till max 3 olika sorters kakel

Ta ditt första (måste ha kakel) val som utgångspunkt, använda detta för att fatta beslut för de andra plattorna du kommer att inkludera i din design. Om det du har tänkt dig innebär en unik färg eller mönster, kommer det att vara fokus för din design, där en god ide kan vara att använda mer subtila färger när det kommer till de andra plattor.

 Om dock ditt första val är något väldigt enkelt (som vitt kakel), kanske du vill lägga till något som bryter detta, då kan mosaik kakel vara en god ide, här kan du välja att till exempel sätta som pelare mot väggen eller vid duschdelen. .

3. Våga ta risker och tänk eget

Det finns så många vackra plattor där ute och ett badrum är ett perfekt ställe att visa upp en del av din personlighet och ta ”risker” med roliga färger eller mönster på dina plattor. Om du nu väljer att göra det, försök att hålla dig till en återförsäljare. Först och främst, kommer detta att göra att ditt badrum får ett tidlöst utseende, samt verkligen skapa ”wow”-faktor, då ditt badrum knappast kommer att se ut som andras.

Anledningen till att du ska välja en och samma återförsäljare, är för att många av dessa ”speciella” kakelplattor kan vara dyra, men om köper hos en och samma butik, kan de ofta ge dig ett rabatterat pris beroende på hur många plattor och om du även köper vitvaror.

4. Ha underhåll av ditt badrum i åtanke

De flesta ser inte städning av ett badrum som en särskilt rolig uppgift. Särskilt inte när det kommer till att rengöra badkaret och duschen, så när du väljer kakel för områden du vet kommer få stå emot en del vatten, välj porslin eller keramiska plattor eftersom de är praktiskt taget underhållsfria. På så vis kan du redan nu underlätta för ditt framtida jag när det kommer till att städa badrummet.

Om du vill lägga till textur med sten, kan det vara en bra idé att använda det på golvet eller i ett mindre vått område. Slutligen är glaskakel riktigt vackert och är något som du kan använda för att klä väggar eller delar av väggarna. Tänk dock på att det har en ”hal” yta, så det fungerar inte så bra på golvet

Skydda golv mot solskador

Skydda golv mot solskador

by xttb

Vi har alla hört det förut, solen kan orsaka skador på alla saker som den berör.

Dessa sakerna kan vara byggnader, däck, bilar och naturligtvis vår hud där både brännskador och cancer hotar.

Solljus som strömmar in genom fönster kan också tona insidan av en byggnad. Mattor och möbler är särskilt utsatta för solskador orsakade av UV-strålar som passerar genom fönstret. Mattor kan blekna och möbler kan missfärgas från effekterna av solen.

Markis över uteplatsen

Utomhus är din uteplats och däck sårbara för effekterna av solskador. Direkt solljus på din uteplats eller däck kan göra så att finish bleknar och missfärga dina utemöbler. Solexponering över tid orsakar inte bara skador på din uteplats eller däck, utan kan också göra så att golvytor och möbler blir varma vid beröring och blir obekväma att använda.

Direkt solljus kan också orsaka skador på bilens interiör och exteriör, exempelvis har ni väl alla sett speciellt röda bilar som fått matta missfärgningar av solen? Exteriörens finish blir lätt matt och solljus kan även torka ut skinnklädseln i en bil. Det kommer att leda till att bilens värde minskar med dessa blekningarna och missfärgningarna.

Solljus orsaka ju även skador på din egen hud, liksom vad vi alla känner till vid detta laget. Exponering av direkt solljus kan göra så att vår hud börjar att brinna, om vi inte behandlar vår hud med solskyddskräm. Solskyddsmedel är ett försvar mot de skador som UV-strålar från solen kan orsaka på vår hud. Ett annat enklare försvar mot solljuset är att helt enkelt söka skugga. Det är här vi kommer fram till varför markiser är så pass bra solskydd för uterummet. Givetvis finns det solskyddsmedel som går stryka på även på möbler och golv, men ger inte alla gånger tillräckligt skydd.

Du kan enkelt skapa skuggade områden i ditt hem genom att montera upp markiser till ditt hem. Markiser kommer inte bara skydda ditt hem och ägodelar från de skadligaste effekterna av solens strålar, men de kommer också att höja värdet på ditt hem markant.

Markiser som används till ditt hem över fönster kommer skugga fönstret från solen, vilket avsevärt minskar exponering av solens skadliga strålar från ditt hems interiör. Du kommer att skydda mattor, golv och möbler från skador som direkt solljus kan orsaka.

Installera en markis över ett däck eller uteplats kommer att skydda området från solens hårda strålar. Uteplats och golv på altaner eller däck kommer att skyddas från skador orsakade av solljus. Golv och möbler kommer inte att vara varma vid beröring eftersom din markis skuggar området, så att du till fullo kan njuta av ditt däck eller uteplats.

Val av trägolv och solens påverkan

Trägolv är ett naturligt val för alla som vill skapa en varm atmosfär i alla rum i hemmet. Framförallt är trägolv ett miljövänligt alternativ, med fördelen att den hårda ytan kommer vara hållbar årtionden i alla hem med hjälp av lite underhåll.

Trägolv förbättrar utseendet och stilen på ditt hem, dock ska vi komma ihåg att alla som valt denna typ av golv också bör känna till de naturliga missfärgningar som kommer från UV strålar.

Alla som har trägolv hemma kommer någon gång märka att deras golv blir antingen mörkare eller ljusare än ursprungsfärgen. Detta märks ofta efter att du har lyft en matta från golvet, eller flyttat en möbel. Ju längre ett golv hålls täckt med inredning över golvet desto mörkare blir platsen under möbler i jämförelse med resten av golvet som är utsatt för solljus.

Solljus kan ha två effekter på trägolv.

  • bleka mörkt träslag
  • få mörkare nyanser på ljust träslag

Förändring beror på mängden UV-ljus och det träslag som används.

UV-ljus kommer att bleka ett trägolv med trä som är extremt ljuskänsligt. Även om det är möjligt att sätta upp hinder som antingen kommer att reflektera eller absorbera solljus, så kommer detta bara erbjuda tillfälligt skydd.

Om du funderar på att placera ett trägolv i ditt hem måste du överväga vilken typ av trä du ska använda. Vissa träslag reagerar på UV-exponering snabbare och mörkare trä, jämfört med andra arter kommer att reagera i en långsammare takt och få färgen ljusare. Det är också viktigt att överväga vilken typ av möbler du tänkt placera på ditt golv, eftersom möbler också kan reagera på solljus och ändra färgen på ditt trägolv.

Skydda bilen från uv-ljus

Installera en markis för att skydda din bil från solskador är en annan bra idé. Din bils ytbehandling och inredning kommer att skyddas från solen när du skydda den med en markis. Detta är ett bra mycket billigare alternativ än att bygga ett nytt garage eller carport.

Fönstermarkiser

Fönstermarkiser gör att du kan skugga av inomhus från de direkta strålarna ifrån solen.

Markis över dina däck, uteplats eller veranda kommer sköta hela skuggningsprocessen åt dig och din familj från solen, så att ni slipper problem och kan passa på att njuta av naturen. Stämningen av att kunna vistas utomhus även med en bärbar dator kommer förstärkas med hjälp av en markis.

Det är enkelt och lätt att skydda ditt hem, dina ägodelar och din familj från skadliga strålar från solen. Installera en markis och skörda frukterna av en hälsosammare livsstil och ett lyckligare hem.

Flyttstädning Stockholm

by xttb

Det är mycket att tänka på när du ska flytta ut från ett hus eller en villa. Först och främst ska alla möbler och saker packas ner och flytta ut. Därefter kommer den jobbiga flyttstädningen som kan ta oerhört lång tid beroende på hur stökigt det är i ditt förra boende och beroende på storleken av boendet. Inte nog med att flyttprocessen tar mycket energi, så tar kanske flyttstädningen än mer energi när du vet att den också återstår.

Idag väljer vi flesta att anlita en städfirma, pga att vi slipper tänka på det tunga städarbetet och att vi kanske ändå inte har kunskapen om att göra riktigt rent överallt. Men framförallt väljer vi idag städfirma vid flyttstädning eftersom RUT-avdraget finns, vilket gör att kostnaden för att anlita denna tjänst är enormt prisvärd.

Med både tillförlitlighet och prisvärdhet får löser städfirman den mer tungrodda flyttstädningen utan att vi själva behöver lyfta ett finger och kan istället fokusera på att flytta in i vårt nya boende.

Förr i tiden bad jag alltid vänner om hjälp när det kom till flytt och städning. Numera när RUT finns och jag flyttar runt väldigt mycket mellan olika uppdrag så tar jag hellre kostnaden på en tusenlapp eller något mer, så jag får uppgiften utförd av de som är experter på området, och behöver således inte längre oroa mig ifall städning jag skulle gjort inte hade varit tillräcklig. Städfirman tar nämligen hela ansvaret för skinande resultat.

Alla ytor i hemmet rengörs, såsom väggar, vitvaror, garderober, spis och fönster.

Upp till hela 25 000 kan dras av för arbetskostnader genom RUT-avdraget.

Flyttstädning Stockholm  erbjuder alltid 10 dagars garanti på utfört arbete vilket innebär att vi kan känna oss lugna att inte en fläck blir kvar.

flyttstadning stockholm

Material och städredskap har Flyttstädning i Stockholm valt ut med största omsorg och medvetna miljöval.

Genom sajten som ni kan nå ovan är det oerhört smidigt att direkt boka flyttstädning i Stockholm online.

Vid val av städfirma är det viktigt att kontrollera recensioner och ifall städbolaget även tar faktura, allt detta presenterar Flyttstädning Stockholm i detalj snyggt på sin hemsida.

Något som är extra trevligt när vi tittar på Flyttstädning Stockholms hemsida är bloggen, där vi får flera tips och hur vardagsstädningen kan göras smidigare.

Heltäckningsmatta sovrum

Heltäckningsmattan är ett golv som fortfarande är mycket populär idag. Framförallt konkurrerar heltäckningsmattan mot golv som har hårda ytor såsom parkett, keramik/kakel, och lyx vinyl, men mattor förblir en produkt som nästan alla fortfarande har i flera rum i hemmet. Den värme som mattan ger är oslagbar jämfört med andra golvalternativ.

Just i sovrum är heltäckningsmattan extra populär, eftersom sovrummet är det rummet vi ofta går i utan strumpor och då känns ett mjukt och ombonat, varmt golv skönt direkt mot fötterna.

Heltäckningsmattor fram till mitten av 70-talet, till och med fram till 1982 då asbest totalförbjöds, kan innehålla asbest och de bör givetvis rivas ut och bytas mot dagens moderna heltäckningsmattor, vilka varken innehåller asbest eller framkallar allergier. En matta binder damm, vilket gör att damm inte yr runt i rummet, som det kan göra på andra hårdare golvytor.

Många drar sig för att lägga heltäckningsmattor eftersom de brukar vara lite svårare att rengöra jämfört med hårdare golv. En annan problemfaktor är rädslan för att behöva lägga om hela golvet ifall smuts inte går få bort från mattan, eller om mattan får en annan skada. Mattplattor är en webbutik som löser problemen med städ och rädslan många kan ha för att behöva riva upp hela heltäckningsmattan vid skada.

Alternativet med mattplattor gör det nämligen möjligt att byta ut en liten del av mattan, precis som kakel ifall det råkat bli skada eller smuts som inte går få bort.

Heltäckningsmatta sovrum
Via länken ovan hittar ni väldigt stort utbud utav mattplattor. Mattplattorna är otroligt exklusiva. Se bild nedan för inspiration i exempelvis ett sovrum..
heltäckningsmatta sovrum

Kakel eller klinker?

by xttb

Innan du bestämmer dig för ett kakel måste du ta hänsyn till det tänkta användningsområdet. Kakel används inomhus som exempelvis väggbeklädnad och inte till golv. Även om den keramiska plattan är slittålig lämpar den sig inte till golv eller finnas ute. Kakelplattans glaserade yta kan lätt bli ful och repig, kakelplattan är porös, vilket gör att plattan kan spricka. I regel är kakelplattan inte heller lika vattenresistent som klinker och granit-keramik.

Beroende på hur ditt rum ser ut kan plattor i olika format passa. Att välja kakel i rätt format kan göra stor skillnad för att skapa snygga badrum, vardagsrum eller kök.
Om du har lågt i tak kan vi rekommendera att sätta en rektangulär kakelplatta på höjd, vilket gör att rummets höjd uppfattas som högre. Placerar du kakelplattan istället liggandes i ett långsmalt rum kommer det uppfattas som ännu smalare.
Att välja matt eller blank glasyr är också något som ni måste beakta, funktionsmässigt är det ingen direkt skillnad, men kakel är känt för att vara estetiskt. Både matt och blank glassyr är lättskötta. Ett högblankt kakel kan göra att ett rum uppfattas som mer levande och större. Väljer du det matta kaklet kan det uppfattas som mer lugnande.
Mönstrat kakel sätts numera ofta också i så väl torrutymmen som våtutrymmen. Mörka väggar mot ljust golv och tak kommer exempelvis få rummet att kännas högre.

Fogmassa är lätt att blunda för, men fogmassa gör verkligen skillnad också. Fogbredden kan skilja sig åt mellan olika plattor.

Klinker Skåne

Mediterraneokakel.com kan alla materialen, som högblanka kakelplattor, hamrade ytor, rå cement, träklinker, calcattamarmor, carraramarmor och klinker som liknar marmor. Du kan få koll på olika mönster som handritade kakelplattor eller hundtandsmönster. Klinker finns även i så oändligt många färger och färgkombinationer, exempelvis som naturfärger, teracotta, beige, självklart finns det medelhavsfärger och grafiska mönster också.

 

Hur tillverkas kakel och klinker?

Keramik är härledda från en blandning av naturliga ämnen, inklusive lera och sand. Kisel och syre bestämmer egenskaperna på keramiken. Ämnena värms upp mellan 900 till 1400 ° C. Till exempel närvaron av järn i silikatet orsakar en röd-orange färg.

Skillnaden kakel och klinker

Den huvudsakliga skillnaden mellan kakel- och klinkerplattor är att klinker med sitt tätare gods har bättre hållfasthetsegenskaper och större beständighet mot olika påverkningar såsom avnötning, frost, kemikalier etc.